Lavede dette brød til min datters fødselsdag og det blev spist rub og stub.. opskriften er fundet på nettet, så den kan jeg ikke tage æren for 😉

Tænkte jeg ville dele det, da det virkelig er det nemmeste brød at lave og det smager virkelig lækkert.. Blød indeni med store lufthuller og sprød skorpe…
Men du skal starte i god tid da brødet sammenlagt skal hæve i 14 timer, men tro mig det er det hele værd 🙂

til et brød skal du bruge:

5 dl vand
gær svarende til din lillefinger negl, eller en ært
625 g mel (du kan vælge ren hvedemel, eller du kan erstatte 25% af melet med en grov, (dette er lavet med hvedemel og italiensk fuldkorns mel)
2 tsk salt
En gryde der kan tåle 250 grader i ovnen, tjek at der ikke er plastic på låget eller håndtag. Jeg bruger min farmors gamle stegeso, og det virker 😉

Rør gæren ud i vand og tilsæt mel og salt og rør til det er blandet. Ikke mere da det er tiden der gør det hæver og ikke æltningen..

sådan ser dejen ud når den er blandet

grydebrød bil. 1

Så sætter du det til hævning, overdækket i 12 timer. Du kan både sætte den på køl eller lade den stå på bordet, men jeg synes det blir bedst hvis det står på bordet..

Det bobler godt når det har hævet

grydebrød bil. 2

Efter det har hævet de 12 timer, smører jeg låget af min stegeso, drysser med mel, (så dejen ikke hænge fast) og hælder dejen heri. Så lader du det hæve 2 timer mere, overdækket.

grydebrød bil.3

Tænd ovnen på 250 grader og stil bunden af stegesoen, (eller din gryde) ind i ovnen så den blir godt varm.

Dejen er hævet endnu mere og man skulle gerne kunne se bobler og lufthuller.

grydebrød bil.4

Når ovnen er 250 grader, hælder du dejen ned i gryden/stegesoen og ligger låget på.
Så skal det bage 30 min. Låget gør at dampen ikke forsvinder og det er med til at gøre skorpen så lækker.

Efter de 30 min er gået, stiller du ovnen på 225 og tager låget af. (Pas på for dampen indeni er meget varm, så man kan brænde sig.) og så skal det have ydeligere 18 min..

Så tager du det ud og det skal køle i min 20 min inden du skærer af det..

Måske det virker indviklet og der er en masse man skal, men så snart man lige kommer igang så er det ret nemt. Anden gang du laver det sidder det allerede på rygraden 😉

grydebrød bil. 5

Bagetiden er den der passer til min ovn så måske du skal prøve dig frem..

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *