Chili con carne med et twist..

Jeg lagde tidligere en opskrift op på Chili con carne,den finder du her: http://frumunksmadgodter.dk/2015/01/10/chili-con-carne-ala-fru-munk-lchf/ den har vi opdateret her hjemme efter jeg så et program med den amerikanske kok Rachel Ray. Total lækker luksus chili der smager så fuglene synger, du skal bare have lavet en portion chili, og det kan du jo have gjort i forvejen, eller brug en rest…

Den er ikke for de fedt forskrækkede 😉

Du skal bruge:

300 g stegt bacon i tern
300 g pølser i tern, stegt
150-200 d revet cheddar

du tager et ovnfast fad og ligger chilien i bunden

så ligger du pølserne, bacon og topper med cheddaren. Så skal den en smut ovnen på 200 grader til den er godt varm, 15-20 min vil jeg tro

DSC_0141

så serverer du den med en tomatsalat og tortillachips og creme fraice.

DSC_0140

vi spiste en salat af følgende:
300 g tomater i tern
en håndfuld frisk basilikum
et lille rødløg i tern

DSC_0149

Skulle hilse fra Frk Skipper og Hr Munk og sige at det rigtig lækkert

DSC_0157

sådan en mundfuld med det hele, MUMS..

DSC_0171

CHILI CON CARNE ALA FRU MUNK (LCHF)

Dette er en ret vi spiser tit her hjemme. men forskelligt tilbehør. Vi er ikke helt enige i om hvor stærk den skal være. Emma og jeg kan godt lide den lidt mild men hvor den stadig kan mærkes en smule i munden, men Tom vil have den skal være så stærk at den næsten ikke er til at spise (mandens smagsløg må være helt væk) og for at vi alle kan få aftensmad så vinder pigerne 😉

Denne opskrift er inspireret af en masse andre jeg har fundet på nettet, og så har jeg fundet frem til den der bare falder i vores smag… Man er nød til at prøve sig frem, for chili con carne kommer i et utal af variationer, så det er altså en sagssag….

Den smager bedst hvis den får lov til at simre på komfuret i en 2-3 timer, og er endnu bedre dagen efter.. Vi er 3 mennesker og vi har til to dage, så lækkert..

Men her kommer vores favorit:

500 g hakket oksekød
3 fed hvidløg finthakket
et meget stort rødløg (eller 2-3 små) finthakket
2 røde chili udkernet og finthakket,
et glas champignon finthakket (bruger foodprosessoren til at hakke dem)
2 dåser chili beans (man kan nøjes med en dåse, men vi elsker bønner)
en stor dåse tomat pure
en dåse hakkede/flåede tomater
1/2 tsk chayenne peber
1 tsk paprika
en knivspids spidskommen (kan udelades)
1 1/2 tsk grov salt
1 tsk frisk kvernet peber (smag jer frem med mængden af krydderier, måske i skal bruge mere eller mindre)
et nip tørret chili, jeg smager det til når det har stået og simret på komfuret nogle timer
10-20 g mørk chokolade som kommes i til aller sidst 5 min inden servering, men du kan udelade det.

til servering kan du evt bruge:

cremefraice, det hjælper også hvis man synes den er lidt stærk

nachos, er såå gode at dynge en mængde chili på sammen med cremefraice

tomat med friskhakket rødløg

tortillaer evt med salat til

hvis man skal holde det LCHF så kan man lave grønsags fladbrød til, opskriften finder du her: http://frumunksmadgodter.dk/2014/08/26/fladbroed-med-groensager-lchf/

sådan gør du:

svits hvidløg, løg, chili og champignon i smør, kokosolie eller alm olie i en rummelig gryde, til de er bløde (jeg bruger altid en blanding af kokosolie og klaret smør)

brun kødet sammen med løgblandingen, tilsæt pure og bland det godt sammen

tilsæt chayennepeber, salt, peber og spidskommen og rør det godt sammen

hæld tomater, og bønnerne i og når det koger skruer du ned så det bare simrer og lader det stå under låg nogle timer (mindre kan også gøre det, men væden koges ind og det blir den så lækker af)

rør i den med jævne mellemrum

når den er ved at være færdig smager du den til og efter du har tilsat chokoladen så skal den ikke koge mere, rør godt i den så den er jævn fordelt..

DSC_0068

server den med dit valgt tilbehør, bon appetit 🙂

DSC_0111

TIP: hvis du som den eneste i familien ønsker en stærkere chili, så læg din favorit chili i fryseren et par timer og riv den over inden du spiser..

DSC_0152

FARSBRØD MED OKSEKØD OG KRYDDERIER

DSC_0037

Denne opskrift er forsvundet fra siden, Måske den ikke overlevede overflytningen fra den gamle side. Men da det virkelig er en lækker og velsmagende ret, så får i den igen. Den kan både laves i ovn og på grillen. Man kan lave den med en masse grønsager også, bare de er finthakkede. En god måde at få grønt i ungerne hvis det er et problem.

Denne er lavet til gæster så jeg har brugt 1 kg oksekød. du kan sagtens vælge at lave af kun 500 g og det vil jeg anbefale hvis du kommer en masse grønsager i. Ellers bliver farsbrødet simpelthen for stort og uhandy.

6-8 personer

1 kg g oksekød, hakket, 12%
3 fed hvidløg
1 rød chili,
1 lille forårsløg
1 lille rødløg,
25 g soltørrede tomater
1 lille håndfuld basilikum,
30 g chorizo, eller andet salami, (chorizo gør den godt krydret)
2 æg, eller 1 æg og en hvide
50-100 g revet cheddar (det er en smagssag hvor meget du vil have i)
25 g revet parmesan (kan du udelade)

ca 10-12 skiver bacon til at komme omkring den

DSC_0016

kom kødet i en skål

hak løg, hvidløg, chili, chorizo, soltørrede tomater og basilikum fint i en foodprocessor

bland det med kødet og tilsæt æg og revet ost

DSC_0022

læg bacon på skærebrættet tæt sammen, og læg farsbrødet herpå

DSC_0024

så pakker du baconen omkring og bassen er klar til at blive stegt. Man kan også lave den i forvejen, jeg lavede min ved middagstid, og lagde den på køl til jeg skulle bruge den

DSC_0027

vi tilberedte vores på weberen ved indirekte varme ca 1 time og 20 min, ellers indtil den føles fast

DSC_0029

Vi serverede en salat til lavet af broccoli (Hældte kogende vand over det et minuts tid, så det ikke var rå) revet rødkål, hvidkål og en revet gulerod. Blandet med en dressing af cremefraiche og hellmanns mayo, hvidvins eddike og lidt citronsaft.. Det blander du og stiller det på køl. Dette kan du også gøre i god tid, den blir lækker af lige at trække lidt i køleskabet.
Jeg ristede nogle pinje kerner sammen med nogle solsikke kerner og stegte lidt bacon som jeg lige dryssede over inden serveringen. Toppet med noget feta…
Meget lækkert og mættende.

DSC_0042

TIMIAN MARINERET KYLLINGEFILET

Denne opskrift er så nem og virkelig lækker. Vi har med succes serveret den for gæster, og den falder i de flestes smag. Server den til flødekartofler eller en god salat..

Kyllingen har godt af at ligge nogle timer i marinaden, men mindre kan også gøre det hvis man er kommet lidt sent igang.

Denne er til 4 personer

Kyllingen:

500 g kyllingefilet eller eller kylling i strimler
to spsk olie
2 fed hvidløg
timian, både frisk og tørret kan bruges
1 tsk salt
lidt frisk kværnet peber
et lille nip kardemomme

press hvidløg og bland den med olie, timian, salt og peber, kardemomme

kom det ned i en frysepose sammen med kyllingen og bland det, læg den på køl til det skal bruges.

Steges på en varm pande eller på grillen

DSC_0024

HAKKEBØF MED LØG OG CHAMPIGNON (LCHF)

Lækker fredags middag, der er ikke de store dikkedarer ved det, men det gjorde det ikke mindre lækkert..

En god hakkebøf
bløde løg og champignon stegt i smør
kogte grønsager
en bearnaise dip

DSC_0003

Det er vel egentlig kun min bearnaise dip der skiller sig ud her. Du kan vælge bare lave alm bearnaise til, men da vi holder det LCHF, så laver jeg en dip hvor opskriften er taget fra madbanditten, med min egen tilføjelse. Det tager mig 5 min at røre sammen, så det gør jeg mens bøfferne steger..

Lige dele hellmanns mayo og cremefraice røres sammen (vi tog 2 spsk af hver, det passede til os, men den kan godt gemmes et par dage på køl, så lav den mængde du har brug for) et lille skalotteløg (alm løg kan bruges men det giver ikke helt den samme smag) hakket fint og røres i sammen med lidt tørret estregon (smag dig frem, vi brugte 1/2 tsk)

Så skal der noget bearnaise essens i, igen er du nød til at smage dig frem, da det er meget en smagssag. Start med 1/2 tsk evt. vi kan godt lide en lidt syrlig smag så jeg kom lidt limesaft i og smagte til med salt og peber.

Bearnaise essens, denne er købt i kvickly

DSC_0004

Du kan evt lave en bagt kartoffel til eller nogle ovn stegte kartofler, hvis du synes det mangler, vi blev alle fint mætte..

TØM KØLESKABET AFTENSMAD

Dette er en ret vi ofte laver, men i forskellig variationer. Det er nemlig med de ingredienser vi nu har i køleskabet. Man kan bruge den rest grønsager man lige har tilbage i skuffen og næsten tilsætte hvad man har lyst til. Soltørrede tomater er også gode i.

Tom og Jeg ristede mine grønsags fladbrød (du finder dem under Brød og Boller) og spiste dem til, vi holdte det LCHF, Emma spiste pasta til.

de hakkede grønsager, jeg elsker kontrasten mellem farverne, det ser ofte godt ud i retten.

DSC_0011

til ca 4 personer brugte vi:

1 stort rødløg
3 fed hvidløg
500 g oksekød (du kan lave det med lige det kød du nu har
3 pølser i skiver (kan du udelade hvis du vil spare på kcal)
en stor gulerod
1/2 broccoli
2 porrer
8 champignon
50 g salami (eller chorizo for en stærkere smag)
140 g tomat pure (1 stor dåse)
1/2 pakke philadelphia smøreost neutral
1 dl fløde (eller mælk)
lidt okse fond (1/2 dl) for at få lidt ekstra smag i
krydderier: salt, peber, paprika, basilikum

hak løg og hvidløg og steg dem gyldne i (kokos)olie

tilsæt det hakkede kød, og når det har stået lidt kan du bruge kartoffelmoseren til at dele kødet med, det er så nemt.

DSC_0007

Svits pølserne og salami med, og krydr det

DSC_0013

hæld de hakkede grønsager i og vend dem i kødblandingen

DSC_0015

kom pure i og når det er godt fordelt kommer du osten i, det gør den dejlig cremet

hæld lidt fond og fløden i og lad det simre, smag til

Min portion

DSC_0023

DSC_0018

Emmas portion, det er ikke så svært at tilpasse LCHF til alm kost

DSC_0019

velbekomme

LASAGNE MED AUBERGINE (LCHF)

I weekenden faldt jeg over nogle auberginer til små penge. Det skulle så omsættes til en LCHF lasagne. Den blev god, men da jeg ikke ønskede at jævne sovsen (Ville gerne holde den LCHF) var sovsen lidt tyndere end normalt. Men det var ikke noget der gjorde noget synes vi. Næste gang vil jeg lave den i god tid, så den kan stå og koge ind. Emma vil stadig helst have den lasagne hun plejer at lave med alm lasagneplader og bechamelsovs, men det røg da ned. Du kan jo lave den med alm plader hvis du ønsker det, men vil du spare på kcal er dette en god og mættende aftensmad.

Auberginen var ret neutral i smagen, så det var et hit, det blir absolut ikke sidste gang vi laver sådan en. Jeg hakkede alle grønsagerne fint i min foodprocessor, så der var ingen klumper i, også en god måde at få ungerne til at spise grønsager. Emma ved hun skal spise sine grønsager og vil faktisk hellere have dem i maden end ved siden af.. Men nu er hun jo glad for mad, så det meste ryger ned alligevel.

Du kan bruge de grønsager du ønsker. Tænkte først jeg ville bruge champignon, men da jeg godt kan lide at bruge det i mange af mine retter, synes jeg der skulle noget andet i.

to auberginer skæres i skiver og ristes på en tør pande til de er gyldne

1 stort løg
3 fed hvidløg
1 kæmpe gulerod (ca 200 g)
1/2 broccoli hoved (ca 200 g)
2 forårsløg
500 g hakket okse
3 dåser flåede/hakkede tomater
2 dl fløde
krydderier, Brug dem du har, jeg brugte sådan ca:
2 tsk salt
1 tsk peber
2 tsk paprika
1 tsk oregano
2 tsk grill krydderi
kokosolie til at stege det i
revet odt eller frisk mozzarella (jeg brugte begge dele, revet indeni, og frisk ovenpå)

hak alle grønsagerne fint,

DSC_0004

svits dem i olie

tilsæt oksekødet og brun det (brug evt en kartoffelmoser til at skille kødet ad)

hæld tomaterne i, har du flåede tomater kan du bruge din kartoffelmoser til at hakke dem i stykker (er blevet ret glad for min kartoffelmoser 😉 )
tilsæt krydderier og fløden og kog den op, smag den til

nu kan du jævne den hvis du ønsker det

DSC_0008

så skal lasagnen bygges op, det gør du som en alm lasagne, start og slut med sovsen kom ost på og evt inden i hvis du ønsker det

DSC_0010

Jeg rev den friske mozarella i stykker og lagde den på toppen, det gav nogle lækre “ostelommer”

giv den 40 min ved 200 grader og tag den ud og lad den sætte sig 10-15 min

DSC_0013

GULLASH SUPPE

Så går vi den koldere tid i møde, og så skal der suppe på bordet.. Jeg elsker suppe, men mine to herhjemme elsker købe kød og melbolle suppe, ikke lige den slags suppe jeg taler om. Måske jeg kan få dem til at spise en god hjemmelavet suppe, det er i hvert fald et forsøg værd..

Vi har lige købt en kvart ko, og der var en del suppeben. Jeg kogte nogle af dem og siede suppen og frøs det ned i frysepåser med 1/2 l i hver. Så har jeg det når jeg skal bruge det.. Benene, dem der ikke var så appetitlige at se på frøs jeg ned. Dem får min hund og gnave i, det sætter han pris på…

Nå nu til suppen, jeg tog gullash tern ud og noget suppe, så nu skal der eksperimenteres. Der er tilføjet en masse grønsager, så der faktisk er mere grønt end kød, så nu må vi se om det falder i god jord..

Til en omgang suppe brugte jeg:

500 g oksekød i tern
1 l fond (okse) alternativt kan man lave det med kogende vand og boullion terninger, men den blir nok ikke så kraftig i smagen
ca 3 løg, hakket. Jeg brugte et alm hvidt, et rødløg og to små skalotteløg, for det var det jeg havde
4 fed hvidløg, hakket
2 porre i halve skiver
2 rød peber i tern
3 store gulerødder i skiver
10 champignon i skiver
1 dåse flåede tomater
salt/peber
2 spsk paprika
en knivspids chilli (kan udelades)
2 dåser flåede tomater

løg og hvidløg steges i olie eller klaret smør, til de er gyldne

kødet kommes i og brunes svagt, tilsæt krydderierne

resten af grønsagerne kommes i sammen med boullion

kog det op og tilsæt hakkede tomater og lad det simre en 3 timer, gerne mere..

Server den som den er, eller med en skive brød til, og er der rester, smager den endnu bedre dagen efter.

DSC_0043

KLARET SMØR

I har nok i tidligere opskrifter hørt mig sige at jeg har stegt i klaret smør.
Hvis i har undret jer over hvad det er så kommer der en lille forklaring her.

Klaret smør er smør “renset” for mælkefedt og salt. Den kan tåle meget høje stege temperaturer og giver en lækker sprød stegeskorpe. Total win win 🙂

Det er simpelt at lave, tag en pakke alm smør. Den helt almindelige, ikke kærgården eller et andet blandings produkt. Kom smørret i en gryde og smelt det ved svag varme. Rør ikke i det, da det bare skal have lov til at smelte lige så stille, det kan godt tage 10 min.

Når det er smeltet hælder du det stille og forsigtigt over i et højt glas. Jeg forsøger ikke at få urenhederne med, altså den hvide masse. Så er det nemmere når det skal op i flaske. Du kan nu se al mælkefedtet og saltet ligge i bunden som en tyk masse. Lad den stå 5 min uden så falder det sidste hvide stads til bunden (hvis der kom noget med op i glasset)

DSC_0054

Ovenpå er der lidt skum, det fjerner du forsigtigt med en teske. Så skal du have hældt dit smør i en flaske eller beholder. Jeg har rengjort en gammel olieflaske som jeg hælder det ned i. Pas på den hvide masse ikke kommer med, det skal vi ikke bruge. Man kan evt. hælde det igennem en si, så man får de sidste urenheder væk.

DSC_0056

Smid mælkefedtet ud, nu har du dejlig og lækker smør og stege i. Det kan holde sig nogle uger på bordet..

klaret smør

FLØDEKARTOFLER MED TIMIAN OG CHEDDAR

Lækre flødekartofler med en lidt anderledes smag end normalt. Vi bruger cheddar ost fordi det er vores favorit. Jeg vil anbefale jer at prøve den, det smager skønt. Man kan skifte noget af fløden ud med mælk, men vi får det så sjældent, at når vi gør så skal det være fuldfed 🙂

Der er til 4-6 personer i sådan en omgang, alt afhængig af hvor meget grønt man laver til.

Tænd ovnen på 200 grader

Flødekartoflerne:

1 1/2 kg kartofler, skrællet og skåret i skiver
1 l fløde
100 g revet cheddar
salt/peber
timian enten frisk (en lille håndfuld, hakket) eller 2 tsk tørret
2 fed hvidløg
1 spsk olie

bland krydderierne med olien og hæld det over de skivede kartofler i fadet

DSC_0046

bland osten i, (gem evt noget til topping) og hæld fløden over.

DSC_0048

Så skal det i ovnen i ca 60 min til kartoflerne er møre. Vi kan godt lide der stadig er lidt bid i, så stik i dem med en kniv, så de bliver som du vil have dem.

DSC_0052

Lad den hvile 5-10 min inden du serverer, det blir bedst hvis det lige når at sætte sig. Og de smager endnu bedre dagen efter.. Vores havde et tykt lag cheddar ovenpå for det synes vi er lækkert.

HELSTEGT KYLLING MED KRYDDERURTER

Denne kylling smager bare så lækkert, den er absolut et forsøg værd. Det kan godt virke uoverskueligt, men klø på og du vil ikke fortryde det og din familie vil takke dig. Vi elsker den og laver det tit.

Hemmeligheden er en citron op i rumpetten på den. Dette gør at den bliver dampet indefra og det gør kødet lækkert mørt og saftigt. Du kan både stege den i ovnen og på grill, vi har valgt at sætte den på Rotisseriet på vores Weber gas grill, og det blir den bestemt ikke dårligere af. Kylling skal gennemsteges og næsten falde af benet. Man siger som tommelfingerregel 1 time pr kg, med det kommer an på hvor varm ovnen eller grillen er..

Du kan med stor fordel lave kartofler eller grønsager i bradepanden sammen med kyllingen. Dem tilføjer du bare 45 min inden den er færdig, jeg siger dig det smager fantastisk. På Rotisseriet sætter vi en foliebakke under så fedtet kan dryppe deri.

til denne brugte jeg

en kylling, renset og duppet tør med et stykke køkkenrulle
2 håndfulde friske hakkede krydder urter, jeg brugte persille, rosmarin og basilikum, for det var det jeg havde. Den er også god med timian, men det havde jeg ikke mere af. Brug de urter du foretrækker.
4 laurbærblade, brækket i stykker
en øko citron i både
olie (den du foretrækker)
groft salt og peber
Snor til at binde kyllingen sammen med

krydderkylling bil. 1

Tænd ovn (225 grader) eller grill
skal du lave den i ovn, så sæt den bradepande du skal stege kyllingen i ind i ovnen så den kan blive godt varm

gnid kyllingen i olie og drys den med groft salt og peber både udenpå og indeni

kom lidt af krydder urterne og alle laurbærbladene ind i kyllingen sammen med citronen

løft brystkødet på kyllingen forsigtigt, så den stadig sidder fast. Man kan lave to tunneller med fingrene hvor man kommer krydderurterne ind skær evt et par snit i lårene og kom krydderurterne deri også

kryderkylling bil. 2

Så snører du den sammen så fyldet ikke falder ud når du skal vende den. Jag har ikke en bestemt metode, jeg vikler den omkring oppe fra vingerne og binder den nede ved “lår håndtagene”

i ovn og på grill uden Rotisseri:

hæld lidt olie i den varme bradepande
læg kyllingen på brystet og steg den 5 min
vænd den og steg den 5 min
vend den igen så den ligger på brystet og steg den i en times tid
vend den så brystet kan blive brun og sprødt

På rotisseriet:

krydderkylling på rotisseriet

Du sætter den bare over så klare den selv resten

DSC_0099

Vi serverede vores med en grønsager og en bearnaise dip, fundet på madbanditten.dk

FYLDT KALVESNITZEL (LCHF)

Vi faldt over et tilbud på kalvesnitzler og købte et par pakker. Da vi stegte dem på grillen, smagte de godt men var lidt seje. I dag stod jeg så med den anden pakke, og tænkte at jeg var nød til at finde på noget der kunne gøre kødet lidt mere spændende.
Det kom der denne opskrift ud af, og den var lækker krydret og slet ikke sej…

vi brugte:

To kalvesnitzler
forårsløg
1/2 chili (vi lavede en med chili og en uden)
revet cheddar eller parmesan, (eller begge dele, man kan ikke få for meget ost)
chorizo,
8 stk bacon

Hak løg og chili og fordel det på kødet, lig de andre ingredienser på og rul den sammen.

skinke snitzel bil 1

Rul bacon om, jeg satte enderne fast med tandstikkere så de blev siddende

Jeg lagde den på grillen i ca 20-25 min
skær evt enden af den ene og tjek de er færdige

Vi stegte bønner i smør med salt og peber på panden, men du kan lave lige det tilbehør du har lyst til

kalvesnitzel bil. 2

VELBEKOMME

KØDBOLLER I TOMATSOVS

Dette er en lækker nem ret, de fleste børn kan lide. Du bestemmer jo selv hvor stærk den skal være, vi kan godt lide den lidt krydret. Den er nem og klargøre i forvejen og så bare lige varme den.

kødbollerne:

450 g hakket oksekød
1 rødløg (alm kan også bruges)
to fed hvidløg
2 cm rød chili (kan udelades)
1 æg
1 spsk Husk psyllium frøskaller (Du kan også bruge alm hvedemel)
en lille håndfuld frisk basilikum
25 g revet parmasan
salt, peber, paprika, og andet krydderi du foretrækker

hak løg, hvidløg og chili og bland alle ingredienserne sammen, stil den på køl til du skal bruge den

DSC_0045

form til boller, jeg fik 25 stk og lig dem på en bageplade

DSC_0047

så skal de have ca 25 min i ovnen ved 200 grader

Sovsen:

2 rødløg (alm kan også bruges, vi elsker bare rødløg)
2 fed hvidløg
1 stor håndfuld frisk basilikum
2 dåser hakkede tomater
salt, peber, grill krydderi, paprika

hak løg, hvidløg og basilikum

svits løg og hvidløg på panden, tilsæt tomaterne og krydderurten

Smag det til med krydderier

Hæld kødbollerne i sovsen, og lad det stå og simre

DSC_0061

Serveres med pasta og evt noget gnavegrønt, Eller kogte grønsager hvis det skal være LCHF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *