CIABATTA BRØD MED LÆKKER SPRØD SKORPE OG SEJ KRUMME

Efter en lang pause fra bloggen hvor der er andre ting der har fyldt herhjemme, så er jeg klar igen med en lækker opskrift på ciabatta brød.

VIGTIGT, man laver fordejen dagen før, så man skal lige have det med i planerne, men den er hurtigt rørt sammen så det er ikke så tidskrævende.

Det kan bruges til suppe, til kuvertbrød og den er super til madpakkebrød. Man kan vælge at komme mere fuldkorns durum i end i opskriften, men den bliver bedst hvis mindst halvdelen af melet er almindelig durum..

til en ordentlig omgang brød skal du bruge:

FORDEJ:

500 g hvedemel
1/2 l vand
15 g gær

opløs gæren i vandet og rør melet i, dejen er meget flydende. Læg låg på skålen og lad den stå ved stuetemperatur i ca 24 timer

DSC_0073

Tænd ovnen på 250 grader, varm bagepladen eller pizzastenen med så den er varm, kom evt en varmebestandig skål med vand ind i bunden af ovnen, det giver en skøn skorpe.

HOVEDDEJEN:

10 g gær
1 dl vand
450 g durummel
150 g fuldkorns durummel
1 1/2 tsk salt, (1 tsk hvis man ikke er til det salte)

opløs gæren i vandet og hæld det ned til fordejen, de andre ingredienser røres i. Du kommer hele dejen i en stor skål der er smurt med olivenolie, og hele dejen må gerne blive smurt med olie.

DSC_0108

Lad dejen hæve tildækket i 1 1/2 – 2 timer på køkkenbordet

kom durummel på bordet og hæld dejen herpå

lav 3 flutes eller en flok boller, eller gør som mig der lavede lidt af hvert, så der både var til suppen og madpakken.

DSC_0111

DSC_0110

jeg penslede dem med olie og kom dem i en rygende varm ovn på en pizzasten og bagte mine i 10 min, så sænkede jeg temperaturen til 220 grader og bagte dem i 20-25 min. Det kan variere fra ovn til ovn, så bank under bunden, og lyder de hule er de færdige..

DSC_0113

RUGBRØD LCHF

Jeg har lavet dette rugbrød efter en opskrift på madbanditten, synes ikke helt det passede mine smagsløg så jeg har ændret lidt i opskriften. Man kan godt lave den uden osten, men så synes jeg den smuldrer for meget. Dette er mit favorit LCHF rugbrød…

1 brød:

75 g mandler
75 g hasselnødder
100 g solsikkekerner
50 g hørfrø
50 g sesam
150 g græskarkerner
2 tsk bagepulver
1/2 dl olie
150 g revet mozzerella
1 1/2 tsk groft salt
5 æg

hak mandler, nødder, solsikkekerner, græskarkerner til grov mel

bland alle kernerne i en skål sammen med bagepulver og tilsæt olie og salt,

DSC_0047

pisk æggene lidt i en anden skål og kom dem i, til sidst tilsætter du osten

DSC_0051

kommes i en form beklædt med bagepapir og bages ved 150 grader i 75 min

DSC_0062

Spises som rugbrød, men pas på hvis du skal tabe dig, det er meget kalorie holdigt. Jeg spiser en skive ad gangen.

KOLDTHÆVEDE MORGENBOLLER

Der er ikke noget bedre end en god gang lune og lækre boller på morgenbordet i weekenden.

Det er ret nemt og dejen rører du lige hurtigt sammen aftenen før, jeg plejer at gøre det efter aftensmaden når man alligevel er i køkkenet.

Til en omgang morgenboller skal du bruge:

15 g gær
5 dl vand
1 1/2 tsk salt
2 spsk olie efter eget valg
ca 600 g mel (jeg tog 200 gram italiens fuldkorns mel og 400 g hvedemel, men den kan også laves med ren hvedemel)

Rør gæren ud i vandet, hæld olien i og tilsæt lidt mel

Du rører den bare let i hånden og så tilsætter du saltet og resten af melet, dejen er ret våd

DSC_0046

Så skal den overdækkes og på køl til dagen efter, den skal ikke æltes.

DSC_0048

Når du står op så tænder du ovnen på 250 grader.

Så tager du dejen ud og dypper fingrene i vand og former boller som du ligger på en plade beklædt med bagepapir. Drys dem med hvedemel. Hvor mange du får afhænger af hvor store du laver dem, jeg fik 12 stk. Jeg havde dem på to plader da de flyder lidt ud.

DSC_0050

Så hviler de på bordet til ovnen er varm og du bager dem i 8 min ved 250 grader og derefter sætter du ovnen på 225 og giver dem yderligere 15-20 min, de skal lyde hule når du banker på bunden. De sidste 15 min af bagetiden kan du ordne din morgen rutine og så er bollerne klar når du er 😉

DSC_0054

DET NEMMESTE BRØD ELLER GRYDEBRØD SOM DET OGSÅ KALDES

Lavede dette brød til min datters fødselsdag og det blev spist rub og stub.. opskriften er fundet på nettet, så den kan jeg ikke tage æren for 😉

Tænkte jeg ville dele det, da det virkelig er det nemmeste brød at lave og det smager virkelig lækkert.. Blød indeni med store lufthuller og sprød skorpe…
Men du skal starte i god tid da brødet sammenlagt skal hæve i 14 timer, men tro mig det er det hele værd 🙂

til et brød skal du bruge:

5 dl vand
gær svarende til din lillefinger negl, eller en ært
625 g mel (du kan vælge ren hvedemel, eller du kan erstatte 25% af melet med en grov, (dette er lavet med hvedemel og italiensk fuldkorns mel)
2 tsk salt
En gryde der kan tåle 250 grader i ovnen, tjek at der ikke er plastic på låget eller håndtag. Jeg bruger min farmors gamle stegeso, og det virker 😉

Rør gæren ud i vand og tilsæt mel og salt og rør til det er blandet. Ikke mere da det er tiden der gør det hæver og ikke æltningen..

sådan ser dejen ud når den er blandet

grydebrød bil. 1

Så sætter du det til hævning, overdækket i 12 timer. Du kan både sætte den på køl eller lade den stå på bordet, men jeg synes det blir bedst hvis det står på bordet..

Det bobler godt når det har hævet

grydebrød bil. 2

Efter det har hævet de 12 timer, smører jeg låget af min stegeso, drysser med mel, (så dejen ikke hænge fast) og hælder dejen heri. Så lader du det hæve 2 timer mere, overdækket.

grydebrød bil.3

Tænd ovnen på 250 grader og stil bunden af stegesoen, (eller din gryde) ind i ovnen så den blir godt varm.

Dejen er hævet endnu mere og man skulle gerne kunne se bobler og lufthuller.

grydebrød bil.4

Når ovnen er 250 grader, hælder du dejen ned i gryden/stegesoen og ligger låget på.
Så skal det bage 30 min. Låget gør at dampen ikke forsvinder og det er med til at gøre skorpen så lækker.

Efter de 30 min er gået, stiller du ovnen på 225 og tager låget af. (Pas på for dampen indeni er meget varm, så man kan brænde sig.) og så skal det have ydeligere 18 min..

Så tager du det ud og det skal køle i min 20 min inden du skærer af det..

Måske det virker indviklet og der er en masse man skal, men så snart man lige kommer igang så er det ret nemt. Anden gang du laver det sidder det allerede på rygraden 😉

grydebrød bil. 5

Bagetiden er den der passer til min ovn så måske du skal prøve dig frem..

FLADBRØD MED GRØNSAGER

Vi drikker grønsagsjuice om morgenen og der er altid en masse pulp som vi egentlig bare smider ud. Har set madbrød lavet på friske grønsager og tænkte at denne pulp måtte kunne bruges i stedet..

Jeg prøvede mig frem og det kom der denne opskrift ud af, du får 10 madbrød af denne portion.

200 g pulp (denne var rester af broccoli, blomkål, squash, ingefær og et æble)
15 g hørfrø
30 g hasselnødder
10 g solsikke kerner
10 g husk, Psyllium-frøskaller
2 æg
25 g revet cheddar
25 g revet parmasan

hak hørfrø, nødder og solsikke i minihakkeren

bland det hele sammen

grønsagsbrød bil. 1

lav ti boller som trykkes flade på to bageplader

grønsagsbrød bil 2

bag den ved 200 grader i ca 15 min og vend dem, bag dem ydeligere 10-15 min alt afhængig hvor mørke og sprøde du vil have dem.
Min ovn bare lidt uens så nogle af mine blev lidt mørke, men så mindede de lidt om knækbrød.

grønsagsbrød bil. 3

jeg lavede en mad med æg og en med LCHF leverpostej og det var rigtig lækkert, og en god erstatning for brød, efter min mening.

DSC_0059

NEMME SCONES/BOLLER

Disse lidt salte scones er nemme og kræver få ingredienser, som vi alle ofte har hjemme.
De er gode hvis man pludselig får gæster en eftermiddag og ikke har noget til kaffen. De tager 25 min at lave og det er incl bagetid. De kan fryses og når du skal bruge dem gir du dem 30 sek i micro, så er de lige så lækre som da du bagte dem. Du må ikke give dem for meget, så måske du skal prøve med 20 sek til at starte med…

til 12 scones skal du bruge:

375 g hvedemel
2 tsk bagebulver
1/2 tsk salt
150 g smør
1 1/2 dl mælk
Lidt sammenpisket æg til pensling

tænd ovnen på 225 grader

skær smørret i tern og smuldr den i helt i melet

DSC_0057

tilsæt mælken og saml dejen hurtigt, bare ælt til den er samlet.

DSC_0064

rul den ud i ca 2 cm tykkelse, og stik dem ud med et glas eller en form. Jeg samler resterne og ruller det igen til det hele er brugt. Kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir og pensl dem med æg

DSC_0078

De bages ca 15 min

DSC_0113

De er rigtig lækre med koldt smør og marmelade, Emma nød dem 🙂

DSC_0146

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *