IS MED KAFFESMAG

Hvis det ikke er gået op for jer, så elsker vi is. Jeg har som sagt lige fået min nye ismaskine, så vi gik lidt amok.. Men det var også vigtigt at finde den helt rigtige grundopskrift, da den jeg havde var lidt for stor til maskinen. Vi lavede 4 slags, og de smagte så lækkert. Den jeg vil give jer her er den med kaffe smag og den var så lækker

grundopskriften ligner den anden jeg har med lidt mindre fløde og æg.

1 1/2 pasteuriseret æggeblomme
50 g sukker
knap en tsk vanilje sukker
4 dl piskefløde
espresso shot

lav et espresso shot, eller to hvis du ønsker intens kaffesmag, vi brugte to. Og den smagte meget af kaffe, brug en hvis du bare vil have en mild kaffesmag, køl det

DSC_0070

pisk æg, sukker og vanilje til en lys masse i en stor skål

hæld kaffen i fløden og pisk det sammen med æggemassen

hæld det i ismaskinen hvis du har en, vores skulle køre i 20 min og så var den klar.

DSC_0079

Hvis ikke, putter du det i en bøtte og stiller den på køl. Du skal røre hvert kvarter, de første timer. Det er nok klar efter en 5-6 timer, velbekomme.

DSC_0081

SORBET IS

Jeg har endelig fået min ismaskine, og den er allerede blevet flittigt brugt. Sikke en fantastisk maskine, man kan sagtens lave isen uden ismaskine. Smagen er den samme, men det er konsistensen der er anderledes.. Har du ikke ismaskine skal du bare røre ofte i den, de første timer du har den på frost.

Så kommer opskriften på lækker sorbet is.

Grundopskriften på sorbet er en sirup du laver i forvejen og stiller på køl. Så er den kold når du skal bruge den.. Så kan du vælge de bær/smag du vil, det er nemt..

Siruppen:

800 g sukker
8 dl vand
korn fra 1/2 vanilje stang (kan udelades)

Det koger du op ved middel varme mens du rører i det. Den er færdig når sukkeret er opløst, jeg opbevarer min sirup i en patentflaske på køl. Den kan holde sig ca 2 uger.

vi lavede jordbæris og til den brugte vi

3 dl afkølet sirup
400 g jordbær, blendet (vi brugte frosne og optøede dem inden brug)
saft af 1-2 citroner, det er en smagssag, men husk isen blir mildere når den køler
1 1/2 pasteuriserede æggehvide, pisket let

DSC_0046

i ismaskine:

blend jordbær, hæld sirup og noget af citron saften i,
smag til om den er syrlig nok., ellers tilsæt mere citron

DSC_0052

sæt ismaskinen i gang, når den bliver lidt lysere i det hælder du hviden i. Efter ca 35 min var vores is lækker cremet, så kan du spise den eller smide den på frost.

DSC_0062

uden ismaskine:

hæld det hele (undtagen hviden) ned i blenderen til jordbær, hold tilbage med citronen. Blend det let sammen, smag til om der skal mere citron i
hæld det i den skål/bøtte du vil fryse den i og sæt den på frost. Rør hvert 15 min, de første timer efter ca 1/2 time rører du de let piskede hvider i
Så er der lækker sorbet is. Eksperimenter gerne med forskellige smage og meld tilbage hvad der virker, det er altid lækkert og høre andres erfaringer
en portion is (vi lavede chokolade også, men konsistensen var ikke helt i top så den skal vi lige arbejde med, inden i får den)

DSC_0069

HJEMMELAVET IS

Dette er virkelig en nem dessert som du kan lave flere dage før du skal bruge det.. Man kan tilføje lige de smage man vil, kun fantasien sætter grænser. Det var min kære svigermor der viste mig opskriften, og må indrømme vi laver det ofte 🙂

til isen skal du bruge:

2 pasturiserede æggeblommer
50 g sukker
1/2 liter piskefløde
1-2 tsk vaniljesukker (mere hvis du gerne vil have det rigtig sødt)

En form til isen, jeg bruger en Tupperware ring til det, men du kan også bruge et fad.

Choklade eller bær efter din smag.

Vi bruger bla daim, skildpadde, kit kat, rittersport med chokolade og marcipan eller med mint. Du kan blande dem som du lyster, tror efterhånden vi har smagt alle varianter.
Du kan også lave dem med kun en smag, brug fantasien 🙂

Hvor meget du skal bruge er svært at sige, det kommer an på hvor meget fyld du vil have i, men ved eks. daim bruger vi to pakker dobbelt daim til en is.

Det er en god ide og hakke chokoladen inden du begynder, så den er klar.

pisk æggeblomme med sukkeret til det blir lyst og luftigt

i en anden skål pisker du fløde og vanilje sukker, pas på den ikke skiller så kan du ikke bruge fløden. Den skal være så pisket at man kan “lave toppe” af fløden..

Så blander du forsigtigt de to masser sammen, ikke piske, bare vend det sammen så den beholder sin luftighed.

Så kommer du dit valgte fyld i og smækker det på køl.

Hvor lang tid det tager om at fryse kommer an på din fryser men jeg vil skyde på en 6-7 timer

Du behøver ikke røre i den, jeg har prøvet hvor jeg lavede to og rørte i den ene hver 20 min, men der var ingen forskel på konsistensen.

Tag isen ud en 20 min inden den skal spises

Velbekomme

Her er et lille uddrag af nogle is jeg har lavet

emmas islagkage 2013

Emmas islagkage 2014

Melanies islagkage 2014

DSC_0055

Dem i lag er overtrukket med marcipan, og lavet i hjerteforme.

TIP:
Skal man lave dem i lag er det en god ide at komme et par lag film i bunden af formen, så er det nemmere at få isen ud når den skal overtrækkes 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *