Om os

Hvad Keto har gjort for os.

Keto er det bedste vi nogensinde har gjort for os selv.

Vi gik i gang med keto, både for vores sundhedsskyld, men også fordi keto er baseret på glutenfri råvarer, hvilket gjorde vores hverdag nemmere, med min glutenintolerance. 

Keto kan måske for mange, virke meget restriktivt, og uden mange muligheder for udskejelser. Men vi syntes det lød spændende, og var fascinerede af, hvordan kroppen reagerer på denne kost. Vi tænkte, nu prøver vi sku, men var samtidig meget i tvivl, om vi ville savne nogle af de ting, vi var vandt til at spise og drikke.

Det kom som noget af en overraskelse, at det gjorde vi faktisk ikke ..

Vi blev egentligt meget chokeret over, hvor nemt keto har været for os. Nu hvor vores kroppe er tilpasset keto, og kører på fedtforbrænding, er vores cravings forsvundet, og det er pludseligt blevet nemt, at leve uden alt det, vi troede vi ikke kunne undvære – Det er så befriende..

For at komme i Ketose, skal man holde sit indtag af kulhydrat på max 30g. pr dag.

Da der er mange skjulte kulhydrater i meget af den mad vi spiser, er det en god idé, at tælle sine kulhydrater (i hvert fald i starten), for at holde styr på dem. Til dette bruger vi Madlog.dk, hvilket fungere rigtig godt for os.

Vi spiser en protein kilde, kød eller fisk, samt maks. 20-30g kulhydrat, bl.a. fra oven jords grønsager. Jeg syntes det er vigtigt, at få grønt til hvert måltid, for at opveje for det fede, og skabe en god balance. Dertil supplerer vi med god naturlig fedt, til vi er mætte. Fedtet kan f.eks. komme fra smør (evt. over kødet), en dip til maden, lavet på 38% creme fraiche, gode fede oste og en god fed fløde, gerne 48-50%, som evt. bruges til sovsen.

Så kan man leve med, at det kan virke restriktivt, er keto faktisk utrolig simpelt og nemt.

KETO er i bund og grund rene råvarer –

Lækkert kød

Oven jords grøntsager

Og de gode naturlige fedt kilder

Simpel kost på den fede måde

GODT tip, vælg nogle gode råvarer, det gør en forskel – Brug en god økologisk smør, god økologisk fløde (48%+), godt kød, økologiske grøntsager osv.

Vi spiser frisk lækker smagfuld mad.

På keto er det primære for mange, at tabe sig, hvilket det også var for os i starten. Vægttabet kom ret hurtigt for både Hr. Munk og jeg – Hr. Munk trænede (løb og klatring), hvor jeg var bænket i sofaen med foden oppe (klatringsulykke – ben brækket 2 steder, og ledbånd revet over AVAV). Jeg har tabt 9 kilo, og Hr. Munk har tabt 14 kilo, og nu er det nemt at holde vægten, uden at føle sult, og det har vi ikke prøvet før.

Når man skal tabe sig, er det jo egentligt et simpelt regnestykke, hvor du spiser færre kalorier, end du forbrænder. Dette er nemt på keto, fordi du ikke fylder din tallerken med ”tomme” kcal, i form af kulhydrater fra pasta, brød, ris, kartofler o.l.

Eksempel på kcal og kulhydratindhold i et måltid –

Røræg af 3 hele æg og en spsk. 38% creme fraiche, 3 skiver bacon, 100g agurk og 100g grøn peberfrugt

Giver: 376kcal, 6g kulhydrat

100g havregryn, 200g minimælk og 1 spsk. rosiner 

Giver: 472kcal og 74g kulhydrat 

Jeg har spist meget havregryn i min tid, men en keto morgenmad, holder mig mæt VÆSENTLIGT længere, og så indeholder den endda færre kcal…

Vægttabet gled dog hurtigt i baggrunden for mig, da jeg mærkede virkningerne af at være i ketose på min krop. Det blev hurtigt ret tydeligt, at keto er det helt rigtige for mig.

Hvad keto har gjort for mig –

INGEN MIGRÆNE, dette er noget af det, jeg er mest taknemmelig for. Led før af Migræne på ugentlig basis, og der har ikke været nogle anfald overhovedet, mens jeg har været på keto.

MERE ENERGI, man går ikke kold der midt på eftermiddagen, hvor kroppen skriger på noget sødt, og man lige smutter forbi bageren eller tanken på vej hjem fra job.

INGEN SUKKERTRANG, jeg kan nemt sige nej til kage, sodavand, slik og brød, fordi min krop bare fungerer bedst uden, og jeg har ikke lysten mere.

BEDRE HUMØR, simpelt men sandt.

NEDSAT APPETIT, jeg føler sult på en anden måde og tænker ikke på mad på samme måde som før. Jeg kan sagtens gå mange timer uden at spise, og nogle gange glemmer jeg det.. Faste er heller ikke noget problem (også i 24timer).

MINDRE ØMHED OG SKAVANKER, jeg oplevede at jeg ikke havde ondt i ryggen om morgenen når jeg stod op, og mine ømme knæ og uro i benene forsvandt

BEDRE SØVN, jeg sover meget bedre nu, vågner ikke flere gange om natten mere, og er udhvilet når jeg vågner

INGEN MAVEPROBLEMER, ikke det lækreste afsnit, så det vil jeg ikke gå mere ind i. Men mon ikke de fleste kan relatere til, hvor dejligt det er når maven er i orden.

MERE KLARHOVEDET, denne kan lyde lidt mærkelig, men det passer, for os i hvert fald. Når jeg er i ketose er jeg mere vågen og tænker mere klart. Det er ikke fordi jeg tidligere har følt, jeg ikke var klar i hovedet, nu er det bare meget tydeligt. Vi prøvede at hoppe ud af ketose, og der følte vi med det samme, vi fik et tungt hoved. Da kulhydraterne var ude af kroppen igen, så kom klarheden tilbage, det var en VILD følelse.

Disse fordele har virkelig været et KÆMPE plus for os, især i de perioder, hvor vi syntes det har været lidt surt (for de kommer), og hvor vægten måske har stået lidt stille (hvis det er vægttab man ønsker).. Så hold ved derude ! I kan godt .. 😉

Man siger, at det normalt tager 4-6 uger, for kroppen at skifte til fedtforbrænding. Vi valgte at køre 8 uger 100% striks, inden vi begyndte at eksperimentere med, mængden af kulhydrater vi spiser – Når vi snakker flere kulhydrater, mener vi at skabe plads til bær, frugt, græsk yoghurt o.l.

Jeg var meget sensitiv, når det gjaldt kunstige sødestoffer. Det triggede min sukkertrang, så jeg fik lyst til at snacke. Så pas på, med de kunstige sødestoffer, i hvert fald i starten, for hvis ikke man kommer af med ”trangen” til de søde sager, så kan det blive svært at lykkes. Jeg har oplevet at det ikke er ligemeget hvilke sødestoffer jeg bruger. Mine favoritter er Mammas zugar, sukring gold og fiber sirup gold…

Denne side er udelukkende baseret på vores erfaringer, og hvad vi har opdaget virker for os, vi er ikke udannet indenfor ernæring. Hvis i er interesseret i mere dybdegående info, kan jeg klart anbefale, at hoppe ind på Madbanditten.dk. Det er en fantastisk side, og har nogle rigtig gode og let forståelige indlæg om keto.

Vi kan kun anbefale at prøve keto, det har været en øjenåbner for os 🙂

2 Comments

 • Tina

  Hej

  Det lyder spændende med at spise efter Keto, men jeg har hørt at skal passe på med alt det fedt man spiser, da det kan sætte sig i blodårerne, som det farlige kolesterol
  Passer det? Og hvor kan jeg læse mere om det?

  Vh Tina

  • Fru Munk

   Hej Tina
   Jeg er slet ikke uddannet i ernering og skal ikke gøre mig klog på hvad der er godt og ikke er…. Men kan anbefale dig to bøger: Sandheden om sukker af Anette Sams, Hun snakker om hvad et stabilt blodsukker (som keto giver) gør af gode ting ved kroppen. Så er der også: Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt af Uffe Ravnskov, Det er lidt dem jeg læner mig op ad og så hvordan jeg har det i min krop på keto. Uffe Ravnskov er læge og bogen er lidt tør til tider, men han har mange gode pointer og henvisninger til studies der er lavet, det er spændende læsning og man kommer virkelig til at tænke…..
   Vil sige at jeg har skåret en del i mit fedt indtag i forhold til da jeg startede på keto, jeg har ikke brug for så meget for at holde mig mæt.. Når jeg har været på keto i et år, får jeg taget prøver (får det en gang om året) og så er jeg spændt på hvad de siger. Har levet på LCHF i en del år, og få kulhydrater gør bare noget godt for min krop…. Madbanditten er også et godt sted at få info om Keto, Jane Faeber har en meget nede på jorden tilgang til det og har blodprøver der bekræfter at det ikke har påvirket hendes tal….. Keto er jo egentlig rigtig mad, uden tilsætningsstoffer og det gode naturlige fedt, man behøver faktisk ikke ret meget for at holde sig mæt… Vil anbefale dig at læse så meget du kan om Keto, så du ved hvad det gør ved kroppen og hvordan din krop kan reagerer, det kommer ofte bag på folk. Held og lykke, Håber du kan bruge mit svar til noget 🙂
   MVH Fru Munk

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.