Karamel Kræs – Ketovenlig
Kan man virkelig spise karamel på keto? Det kan man godt, det vil nok for mange, ikke være “rigtig keto”, men det kan laves med et kulhydrat indhold som gør det muligt, selvom man er på keto. Samtidig er der brugt sødestoffer, som ikke eller meget minimalt påvirker blodsukkeret.
Nu har vi herhjemme været på keto i over et år, og nyder oftest en snack om fredagen, f.eks. min PeanutGuf eller CheeseCakeGuf som kan købes på MunkZ, og nu denne som også er blevet et ret stort hit herhjemme.
Det tager lidt tid at lave karamellen, til gengæld kan den laves i tilpas store portioner, så man trods alt har til et par fredage…. Hvis den holder så længe 😉
Jeg har efterhånden eksperimenteret med keto venlig karamel i noget tid. Jeg startede med at lave den med Fiber sirup gold, og den blev rigtig lækker, men Hr Munks blodsukker bliver påvirket af det og han ryger lige ud af ketose, selv ved små mængder, så jeg måtte på den igen…
Så prøvede jeg med en blanding af Sukrin gold og Mamma’s zugar, den smagte okay, men blev meget grynet.
Så var jeg en tur i Meny og der fandt jeg en sirup som jeg ikke havde set før, nemlig en der hedder Sweet like syrup. Den har et lavt kulhydrat indhold, smager så lækkert, og den kan han godt tåle…. Hr Munk er en god tester for han er super følsom, og ryger ud af ketose ved det mindste, hvor jeg er væsentlig mere tolerant..
I min karamel bruger jeg halvt mandelmælk (med lavt kulhydratsindhold, se dig for, de varierer rigtig meget fra mærke til mærke) og halvt fløde, netop for at holde kulhydratsindholdet lidt nede, jeg synes ikke det påvirker smagen…
Jeg skærer mine ud så jeg får 12 stykker, og det er også det beregningen er lavet efter. Du kan sagtens halvere dem, mit gæt er dog, at du så bare spiser 2 i stedet for 1 🙂
Bund:
100 g mandler hakket fint
1 spsk sukrin gold
3 spsk smeltet smør
nip salt
Blandes og trykkes flad i en silikone form, jeg bruger en rugbrødsform der er 10×25 cm
Bag den ved 200 grader i 8 min, kom den på frost mens du laver karamellen
Karamel:
3 dl piskefløde
3 dk mandeldrik (1,1g kulhydrat pr 100g er der i min)
85 g sweet like syrup, maple, keto venlig sirup, (eller fiber sirup gold, hvis du ikke er sart)
1/2 tsk salt
evt 1/2-1 tsk vanilje ekstrakt
Røres sammen i en pande med lidt høje sider (jeg bruger denne fra Onyx, jeg har haft panden et års tid nu, og den er genial og det brænder ikke på) og koges op, min kogeplade står på 6, rør ofte og skrab kanterne efter hver omrøring med en spatel
Efter 20 min skruer jeg ned på 5, efter 10 min skruer jeg ned på 4 og koger den færdig, det tager ca. 40-45 min. Smag til med salt.
Hvis karamellen bliver for varm skiller den, men det kan du redde ved at hælde det i en skål, (der tåler varmen) røre i den og derefter hælde fedtet fra. Du får lidt mindre karamel, men den bliver sejere og mere intens i smagen. Den kikser også for mig ind imellem, men smager stadig fantastisk…
Hæld karamellen over bunden og drys med ca. 45g peanuts, eller udelad dem hvis du ikke kan lide peanuts, ristede hasselnødder kan også være godt, det giver lidt knas hvilket vi godt kan lide…
Stil den på frost til karamellen er stivnet
Topping
80 g 92% chokolade (evt. med 1 spsk smør)
Når karamellen er stivnet, smelter du chokolade (og evt smør) og hælder over, skæres ud inden chokoladen stivner helt, jeg varmer min kniv med kogende vand så får jeg pæne glatte stykker, Velbekomme lækker snack til kaffen eller som fredagsguf..
Ved 12 stk er der i et stykke 260 kcal, 4,3g protein, 5,1g kulhydrat, 24g fedt og 5,3g kostfibre
Indeholder affiliate links
2 Comments
Lena Agerbak Madsen
Hej.
Jeg har før lavet dine peanut fat bumbs, men kan ikke se opskriften længere?
Venlig hilsen Lena
Fru Munk
Hej Lena
Fordi vi har startet MunkZ, som er en side hvor vi sælger keto mad og snacks, og peanut guf er en af vores mest populære varer, har jeg valgt at holde opskriften privat.
Mvh Fru Munk